Sector- en keteninitiatieven
De C02-Prestatieladder vráágt ook om actieve participatie. De eisen waaraan men moet voldoen zijn vooral gebaseerd op inzicht, reductie van de uitstoot, transparantie én participatie. Met ‘participatie’ toont een bedrijf aan dat het investeert in samenwerking en het delen van eigen kennis. Een belangrijk onderdeel is ook dat het bedrijf actief deelneemt aan sector- en keteninitiatieven. Veluwenkamp is actief in onderstaande C02 sector- en keteninitiatieven:
Sturen op CO2
Het landelijke initiatief ‘sturen op CO2‘ is opgezet door Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Het doel van het initiatief is dat de ca. 3.000 leden door deze gezamenlijke aanpak op individuele basis 4% emissie gaan reduceren ten opzichte van het basisjaar 2014. Deelnemende bedrijven zijn actief in cultuurtechnische werken, grondverzet en infra, agrarisch loonwerk en meststoffendistributie die al gecertificeerd zijn of bezig zijn met certificeren voor de CO2 prestatieladder. Er worden o.a. bijeenkomsten georganiseerd waarbij deelnemers uitgebreid informatie met elkaar uitwisselen en CO2-reductie studiemateriaal ontvangen.
Platform Noord West Veluwe verduurzaamt
Veluwenkamp is samen met 17 andere bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden participant in het MVO convenant ‘Noordwest Veluwe verduurzaamt’. Het doel van dit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen convenant is om samen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de regio. Deelnemers stellen MVO doelstellingen op om actief hun bedrijfsvoering in deze regio te verduurzamen. W2S, een adviesbureau gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen is de initiatiefnemer.
Initiatief Tacide Kennis
Het project richt zich op het maximaal benutten van competenties van mensen, organisatie en het sturen op duurzaam gedrag. Hierdoor worden mensen geprikkeld; eigen inbreng zorgt voor intrinsieke motivatie. Hun eigen inbreng toont de verborgen (tacide) kennis, welke tot op heden niet beschikbaar was. Er ontstaat een nieuw leiderschap waarin een ieder zijn inbreng toont en deze inbreng coherent wordt met het organisme organisatie. Kerndoel zal zijn: nieuwe innovatieve verdeling van kerntaken en bevorderen van de zelfredzaamheid van medewerkers. Het geheel met inachtneming van veilig, gezond werken met een zo min mogelijke milieubelasting, met als einddoel de CO2 neutrale organisatie. Het geheel van attitudes en doelen hebben wij samengevat in het begrip “duurzame inzetbaarheid Organisatie”.